Rautavaaran lentokeskus

Historia

Rautavaaran kentän ja säätiön historiaa

Eivät tienneet savolaiset ja kainuulaiset ilmailun pioneerit millaisen prosessin käynnistivät Rautavaaran metsittyneen sotilaskentän raivauksellaan 30 vuotta sitten. Silloisten puurtajien jalanjälkiä seuraten ja uusia polkuja tallaten on Rautavaaran korpeen luotu valtakunnallisesti merkittävä ja arvostettu harrasteilmailukeskus. Kenttä tarjoaa nykyisin kaikkien lajien ilmailijoille mainiot fyysiset ja toiminnalliset olosuhteet.

Rautavaaran Kangaslahden kylässä sijaitseva, alkujaan ilmavoimien käyttöön rakennettu lentokenttä on 30 vuoden ajan ollut lukemattomien ilmailuharrastajien kesäkausien toimintapaikka. Lentokeskuksen ylläpitäjänä on 24.4.1966 perustettu Rautavaara-säätiö.

Kun Karjalan lennosto siirtyi kesällä 1961 Kuopion lentoasemalle, Rissalaan ja sai suihkukonekaluston, niin syntyi kahden ilmailumuodon, sotilaslentämisen ja purjelennnon välille eräänlainen ristiriita. Ne eivät voineet turvallisesti toimia samanaikaisesti Rissalassa. Alusta alkaen ymmärsivät jo vuosikausia kentällä toimineet purjelentäjät, että vähäinen viikonlopun aika ei heille riittäisi, vaan olisi löydettävä joku muu ratkaisu. Kuopion ympäristössä oli 100:n kilometrin säteellä muutamia sodanaikaisia lentokenttiä, joihin katseet kohdistuivat. Kentät tutkittiin ja todettiin, että Suonenjoen ja Nerkoon kentät eivät enää soveltuneet käyttöön, ja jäljellä oli vain Rautavaara.

Syksyllä 1965 syntyi yksimielinen päätös kaikesta huolimatta saada Rautavaaran kentästä Kuopion Ilmailuyhdistyksen uusi tukikohta. Mukaan olisivat tulossa myös Kajaanin Ilmailukerho ja kenties Kuhmon Ilmailukerho.

Puolustusministeriö antoi luvan kentän raivaamiseen ja käyttöön jo syksyllä -65 ja siitä se alkoi. Jokainen viikonloppu suunnistivat purjelentäjät Rautavaaralle kajaanilaisten kanssa ja parimetriset männyntaimet alkoivat hävitä kiitoteiltä.

Rautavaara-säätiön perustivat Kuopion , Kajaanin ja Kuhmon ilmailukerhot, Kuopion kaupunki, Nilsiän, Rautavaaran ja Varpaisjärven kunnat, Rautavaaran ja Varpaisjärven osuuskassat sekä eräät yksityishenkilöt.

Tulevan säätiön sääntöehdotus hyväksyttiin ja valittiin toimikunta hoitamaan säätiön rekisteröinti. Oikeusministeriö hyväksyi säännöt vasta 29.12.1966. Säätiö oli nyt valmis toimimaan.